Nieuws van de Paauw

Opening van de Presentatie historisch en huidig hennep gebruik

Na een week van noeste arbeid is zaterdag 26 september 2020 de presentatie in het voormalige oliehuis van de molen officieel geopend. De presentatie is samengesteld in samenwerking met het Hash Marihuana & Hemp Museum uit Amsterdam De presentatie geeft een beeld van de hennepverwerking in het verleden en heden. Daarnaast kunnen er in het … Lees verder Opening van de Presentatie historisch en huidig hennep gebruik

Boekwerk Molen de Paauw

In september 2018 werd het molencomplex van De Paauw te Nauerna (Zaanstad) officieel geopend. De herbouwde molen zal als hennepklopmolen gaan functioneren, een molentype dat al meer dan een eeuw niet meer in Nederland voorkomt.Ter gelegenheid daarvan is een prachtig, rijk geïllustreerd boekwerk verschenen waarin de geschiedenis van de vroegere molen en de transformatie van … Lees verder Boekwerk Molen de Paauw

De Paauw geopend tijdens Zaanse Molendag!

Hennepklopper De Paauw te Nauerna is komende zaterdag, 29 september, tijdens de Zaanse Molendag van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor belangstellenden. Het molenteam demonstreert bij voldoende wind het hennepkloppen, waarvan het eindproduct een belangrijke grondstof vormde voor de weverijen in de 17de en 18de eeuw. Alleen al te Krommenie werden destijds 26.000 rollen zeildoek … Lees verder De Paauw geopend tijdens Zaanse Molendag!

Opening De Paauw was een groot succes!

Start van de officiële opening. Ron Sman, auteur van het boek “Molen De Paauw, hennepklopper. Veranderingen in een molenbestaan”, vertelt over het restauratie proces en het boek. Ron Sman reikt de eerste 3 exemplaren van het boek uit aan Professor Mr. Pieter van Vollenhoven, Burgemeester van Gemeente Zaanstad Jan Hamming en Professor Dr. Joop Goudsblom. … Lees verder Opening De Paauw was een groot succes!

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven komt ook!

Aanstaande vrijdag 7 september is het zover! Dan wordt “hennepklopper De Paauw” op feestelijke wijze in gebruik genomen door Professor Mr. Pieter van Vollenhoven, Socioloog en Professor Dr. Joop Goudsblom en burgemeester van Gemeente Zaanstad Dhr. Jan Hamming. Tevens wordt het eerste exemplaar van het boek over De Paauw uitgereikt: ‘Molen de Paauw, hennepklopper. Veranderingen … Lees verder Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven komt ook!

De hennep is geoogst!

De hennep is geoogst!   Om onze hennepklopper te kunnen laten kloppen, hebben we natuurlijk echte hennep nodig en die hebben wij vandaag geoogst! Deze week gaan wij proefdraaien met de hennep en aanstaande zaterdag en zondag 8 en 9 september kunt u zelf komen kijken hoe de enige hennepklopper te wereld de hennepvezels los … Lees verder De hennep is geoogst!

Wist u dat!?

Wist u dat wij het beukenhout voor De Paauw uit Luxemburg hebben gehaald en dat tijdens het zagen van dit hout de zaag regelmatig afketst op een granaatsplinter en daardoor wordt vernield? In Luxemburg zitten namelijk nog steeds veel granaatsplinters van granaten uit de vorige wereldoorlog(en) in de beuken en die zorgen ervoor dat de … Lees verder Wist u dat!?

Wist u dat!?

Wist u dat wij het eikenhout voor De Paauw uit Denemarken hebben gehaald uit bossen die in de 18e eeuw al door Nederlanders waren geplant ten behoeve van de scheepsbouw? Echter, toen het hout volgroeid was, na 150-200 jaar, werden schepen al van staal gebouwd en zijn de bossen blijven staan. Niet alleen wij hebben … Lees verder Wist u dat!?

Wist u dat!?

Wist u dat het bouwen van de hennepklopinstallatie in De Paauw een zeer complex werkje was? Nergens in Nederland, en waarschijnlijk ook buiten Nederland, was een voorbeeld te vinden van een windmolen die nog hennep verwerkt. Er was gelukkig nog wel het Groot Volkomen Moolenboek uit het jaar 1734. Dit standaardwerk bevatte gelukkig ook een … Lees verder Wist u dat!?

Molen De Paauw draait!

Ondertussen zijn we zeer ver gevorderd met de restauratie, herbouw en ingebruikstelling van molen De Paauw. Het staande werk is alweer een tijd geleden afgerond en ook het gaande werk is zo goed als klaar. Tijdens het buurtfeest van Nauerna op zaterdag 30 juni hebben wij De Paauw voor het eerst laten draaien en dat … Lees verder Molen De Paauw draait!